Szépség, kifinomult dizájn, stílus és kényelem. Talán ezek a jelzők illetik a leginkább azokat a konyhákat, ahol kiváló minőségű öntöttvas edények és kiegészítők kapnak helyet. Ezeknek a termékeknek a fő jellemzője a jó hő megtartás és az egyenletes hőeloszlás. Ahhoz, hogy ez a képességük sokáig megmaradjon, fokozott odafigyelést igényel a tisztításuk és a használatuk. A belső kerámia bevonattal ellátott öntöttvas edények esetében nem ajánlott az agresszív súrolószerek alkalmazása. A mosogatógépben pedig olyan üzemmódot kell választani, ahol a víz hőmérséklete nem haladja meg az 50 fokot. Az üres edényeknek a forró főzőlapon töltött ideje nem haladhatja meg a 10 percet. A rozsdamentes acélhoz hasonlóan, az öntvény termékek sem szeretik a szélsőséges hőmérsékleteket. Ezen kívül vannak javaslatok a tűzhely égőinek méretére vonatkozóan is. Ezeknek kisebbeknek kell lenniük, mint a fazekak alja vagy meg kell felelniük azok átmérőjének. Ez azért fontos, mert az öntöttvas edények falainak felmelegedése az ételek odaégését eredményezheti.