Egyre népszerűbbek az úgynevezett folytonégő fűtőberendezések. Ahogy a nevéből is sejteni lehet, a folytonégő kandalló az energiahatékony szerkezetek közé tartozik, hiszen a megszokottnál tovább biztosítja a meleget. De mitől is érdemli ki egy eszköz ezt a jelzőt? Mennyire képes ez biztosítani a valóban folyamatos és egyenletesen elosztott meleget a lakásban?

Csakis az viselheti a folytonégő kandalló nevet, amelyik megfelel az NFD 35376 szabványnak. Mit jelent ez? Azt, hogy a szerkezet képes egyetlen megrakással legalább 10 órán keresztül biztosítani a lassú égést. Tehát csökkentett üzemmód mellett úgy funkcionál, hogy a megmaradt parázsról a tűz újragyújtható lesz.

Nem szabad azonban elfelejteni a tényt, hogy azok a fűtőeszközök, amik megkapták ezt a minősítést, ideális körülmények között voltak tesztelve, ami az jelenti, hogy a tüzelő, a kémény, a kialakítás és minden más a lehető legmegfelelőbb volt. Normál körülmények között nagyjából 8 órára csökken a már említett 10.

Nyilván ettől függetlenül igazán kényelmesen használható, ugyanis elegendő napi néhány alkalommal tenni a tűzre és nem fog az ember találkozni azokkal a nehézségekkel, amikkel sok kandalló tulajdonos gyakran szembe néz. A folytonégő kandalló segítségével nem fogja a tűz túlságosan gyorsan felmelegíteni a lakást, majd hirtelen kialudni és szinte egyből érezni, ahogy kihűl az otthon.

Mire kell figyelni az öntöttvas vízteres kandalló megvételekor?

A kandallóberendezés megvétele előtt több szempontot szükséges figyelembe venni. Az egész házat kifűtő öntöttvas vízteres kandalló esetében sincs ez másképp. Mit kell erről tudni? Nos, az alapanyagának és a felépítésének hála, sokkal gyorsabban képes átmelegedni. A bordázatnak köszönhetően jóval egyenletesebb és erőteljesebb hőleadásra képes az öntöttvas vízteres kandalló.

Sajnos ez nem mondható el az ugyanolyan méretű lemez változatról. Ami még fontos, hogy ha az öntvény fűtőszerkezet rendeltetésszerűen van alkalmazva, akkor biztosra vehető, hogy sokáig biztonságosan fog működni. Nem szabad elfelejteni persze, hogy az öntöttvas vízteres kandalló legtöbb változata 80 cm-nél szélesebb betéttel bír.