Az öntözés technikája és felszereltsége sokaknak kimerül egy vezetékes hálózati csaphoz csatlakoztatott locsolócsővel. Azonban ettől jóval komplexebb ez a kertészeti ágazat. Amikor öntöző rendszer telepítéséről beszélünk, már sokkal komolyabb kérdések megválaszolása előtt állunk, mivel számos kulcsalkatrész szükséges ahhoz, hogy a szisztéma automatikusan működhessen. Ott van például mindennek a lelke, a vezérlő automatika, aminek alapfeladata az irányítás.

LCD panelen vagy pedig még modernebb, érintőképernyős modulon keresztül programozható be, utóbbi esetben akár már valamilyen okoseszközzel, internetes kapcsolat útján is vezérelhető. Lehetséges kültéri és beltéri változat beszerzése egyaránt, ez is a megrendelőre van bízva, mert elsősorban az ő elképzeléseinek kell eleget tennie az öntöző rendszernek. Manapság már nem minden a napi szintű locsolás, arra is ügyelni kell, hogy csapadékosabb időszak esetén ne legyen túlöntözve a pázsit vagy kert. Ennek a kellemetlenségnek a megelőzésére szolgál az öntöző rendszer úgynevezett esőérzékelője.

A kerti locsoló rendszer további elemei

A fenti sort folytatva, nem volt még szó a kulcsfontosságú mágnesszelepekről. Ezek tulajdonképpen mechanikus módon működtetik a kerti locsoló rendszer egyes zónáit. Lényegében a szelepek nyitják és zárják el a csapot, ahogyan azt a vezérlő kommunikálja. A kerti locsoló rendszerben a szórófejek minősége és típusa is rendkívül fontos. Megkülönböztethetünk spray vagy permetező és rotoros szórófejet, Rotary fúvókát, valamint mikroszórót is. Mindegyiknek megvan a maga előnye.

Valójában attól függ melyiket szereljük fel, hogy milyen jellegű kerti körülmények állnak fent és milyen növényfajt öntözünk. A szivattyú kvalitása és teljesítménye ugyancsak meghatározó tényező, illetve a leásott vízvezetékcső anyaga és nyomásterhelhetősége szintén jelentős. Erre minden vásárlónak különösképpen ügyelnie kell, hiszen nem volna jó, ha egy elhibázott választásból eredő csőrepedés miatt fel kellene ásni az egész udvart. Kisebb kiegészítőnek számítanak még az idomok és szerelvények.