Amit nem látunk, az nem is létezik, szoktuk mondani, hiszem, ha látom, ezt is gyakran emlegetjük.

Gyorsan fújjunk visszavonulót, mert most egy láthatatlan ellenséggel kerültünk összetűzésbe, a koronavírussal, mely ellen a sofőröknek is megfelelően védekezniük kell. A kormány, a sebváltó, sőt,még a csomagtértálca fertőtlenítését is érdemes gyakran elvégezni.

Ez a láthatatlan, de halálos vírus, amíg a tudósok nem találják meg az ellenszerét, talán még a civilizációnkat is veszélybe sodorhatja.

Addig is védekezzünk!

Általában megpróbáljuk korlátozni vásárlásainkat, akkor is csak az élelmiszerüzleteket látogatjuk. Lehetőleg autóval megyünk és betartjuk a szakemberek által javasolt védekezési módszereket. Kesztyűvel és maszkkal felfegyverkezve vásárolunk, a bevásárlókocsit, vagy a bevásárló kosarat megtisztítjuk, mielőtt megfognánk.

Megkönnyebbülve hagyjuk el a boltot, majd szépen, rendezetten bepakolunk autónk csomagtartójába.

De hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem szennyeződtek a megvásárolt áruk csomagolása a koronavírussal?

Semmilyen módon nem lehet megmondani, hogy egy dobozon, egy zacskón vagy műanyag flakonon van-e vírus. A koronavírus akár 24 órán keresztül is életképes marad a kartonon és két-három napig műanyagon, bár idővel csökkenő koncentrációval marad meg a felületeken, így a csomagtartóban is.

Csomagtértálca a koronavírus legyőzéséhez?

A koronavírus rendkívül könnyen behatolhat autónkba, ezért kritikus fontosságú a megfelelő tisztítás, fertőtlenítés a vírus terjedésének megakadályozására.

Megfelelő fertőtlenítőszerekkel elpusztíthatjuk a koronavírust, így nem él meg olyan felületeken, mint a gumi csomagtértálcán.

  • Hazaérkezéskor az élelmiszereket pakoljuk át egy tiszta táskába.
  • Az egyedi csomagolású dobozokat vegyük ki a csomagtartó csomagtértálcájáról, ürítsük ki és máris dobjuk a szemetesbe.
  • A műanyag flakonokat és üvegeket egy fertőtlenítő törlővel tisztítsuk meg.

A gumi csomagtértálca tisztítása, fertőtlenítése

Az autó belsejében minden, amit a kezünkkel megérintettünk, meg kell tisztítani: a kormánykereket, a sebességváltót, az ajtófogantyúkat, rádiógombokat, az információs és szórakoztató vezérlőket, a biztonsági öveket.

Igen ám, de mivel fertőtlenítsük az autónkban lévő különböző anyagokat – műanyag, alumínium, bőr – anélkül, hogy elkerülhető legyen azok súlyos károsodása? Nehéz kérdés.

A csomagtértálcánál ez a dilemma nem merül fel, mivel a csomagtartóból könnyen kivehető, alkalmazhatjuk a szappanos bő vízzel való tisztítást.

Ha az alkoholban bízunk jobban a csomagtértálcánál bátran alkalmazhatjuk.

Az alkohol megbontja a membránokat, ezért elpusztítja a vírust. Az alkohol kiválóan alkalmas érintőképernyők, számítógépes monitorok tisztításához is.

A csomagtértálca újra és újra fertőtlenítése unalmasnak és feleslegesnek tűnhet, de valószínűleg életmentést eredményez.