Nem tudom, ti mennyire szerettek mindenféle dokumentumokra várni, én nem különösebben. Ráadásul néha még meg is feledkezek arról, hogy bizonyos folyamatokat nagyon is időben kell elindítani ahhoz, hogy azok határidőre célba érjenek. Szerencsére vannak olyan szolgáltatások, ahol számítanak a hozzám hasonló, feledékeny, vagy legalábbis semmiképp sem túl időben cselekvő emberekre. Az épületenergetikai tanúsítvány, amivel elvben már minden ingatlannak rendelkeznie kell, például akár már 12 órán belül megszerezhető – a felméréstől számítva. De gyorsan lépjünk vissza két lépést, hogy azoknak is érthető legyen a téma, akik még nem tudják, hogy mi fán terem ez a dokumentum.

Az épületenergetikai tanúsítvány egy olyan műszaki dokumentum, amely megmutatja, hogy egy ház, vagy egy lakás milyen energetikai mutatókkal rendelkezik: magyarul, hogy mennyibe kerül fenntartani, mennyire korszerű és komfortos. Ahhoz, hogy ezek ne pusztán számok formájában jelenjenek meg egy ingatlannal kapcsolatosan, hanem egy laikusok számára is érthető, egyértelmű és átlátható formában legyenek, meghatároztak osztályokat, amelyekbe az eredmények alapján besorolhatók az ingatlanok.

A leggyengébb a JJ osztály, ahová a régi nyílászárókkal rendelkező, szigeteléssel nem rendelkező, korszerűtlen otthonok kerülnek. Ennek az ellenkezője, a legjobb kategória, az AA++, ahová már csak azok a házak sorolhatók, amelyek nem elég, hogy önfenntartók, de még termelnek is pluszban energiát – tehát ide valóban csak a legújabb és leginkább korszerű  házak kerülhetnek. Ezeket a kategóriákat színskálán is jelölik, az egészen rozsdás vöröstől a sötétkékig tart a skála – értelemszerűen a vörös a leggyengébb, míg a kék a legjobb kategóriát jelöli.

Ilyen épületenergetikai tanúsítványokat készítenek az e-tanusitas.eu vállalkozásnál, ráadásul ahol a cikkem elején említett módon, nagyon gyorsan tudnak reagálni a probléma megoldására. Tehát, ha nekem mondjuk csütörtök este 7-kor jut eszembe, hogy hoppá, jövő héten szerződéskötés az új tulajdonossal, de még nincs energetikai tanúsítvány, akkor bizony este 7-kor is fel tudom hívni őket, hogy egyeztessünk egy időpontot a helyszíni felmérésre. A telefonbeszélgetés során a weboldal információi alapján már minden előkerül, ami fontos lesz a helyszíni látogatás előkészítését illetően. Ilyen például jellemzően az, hogy minél több műszaki dokumentációt tudunk előkészíteni, annál inkább gyorsan és problémamentesen fog lezajlani a felmérés. Gondoljatok csak bele, hogy mennyivel egyszerűbb egy építész tervrajz alapján leellenőrizni mindent, mint csak úgy mindennek szem alapján utána járni. De ha ez megvan, gyakorlatilag 12-24 órán belül megtudhatjuk az épületenergetikai tanúsítvány tartalmát, amivel már lehet intézni az ügyvédi teendőket egy lakás adás-vétel kapcsán.

Az e-tanusitas.eu-nak persze nem csak a gyorsaság a nagy előnye, hanem hogy kedvező árakon is dolgoznak. Például egy 75 négyzetméteres családi ház tanúsítása 26 990 forintba kerül a fővárosban, és 30 990 forintba egy vidéki ingatlan esetében. Ha azt vesszük, ezek kötelezően beszerzendő dokumentumok, szerintem ezek meglehetősen jutányos árak.

Ezen kívül pedig még azt is érdemes tudni róluk, hogy az épületenergetikai tanúsítványok mellett az ingatlanunk értékbecslését is rábízhatjuk erre a cégre, ahogyan egyébként hőkamerás méréssel is foglalkoznak. Sőt, ami most külön jó hír azoknak, akiknek aktuális a tanúsítvány elkészíttetése, az az, hogy egy 100 000 forintos ajándék is jár a dokumentum elkészítése mellé, amivel egy egyedi garázsokat készítő cégnél tudunk ennek megfelelő mértékű kedvezményhez jutni. Ha már úgyis valószínűleg egy adás-vétel kapcsán jön elő a tanúsítvány megrendelése, akkor jó eséllyel jó ajándék lesz ez az utalvány is.

Na meg ott van az Ingatlan Kisokos is, amelyben hasznos, kézzel fogható tippek és tanácsok vannak eladással és vétellel, valamint építkezéssel kapcsolatosan. Aki bármelyik előtt áll, annak hasznára lehet, ha sokat forgatja.

Azt pedig szintén ne felejtsétek el, hogy vannak olyan eseteket, amikor nincs szükség épületenergetikai tanúsítványra. Erre az e-tanusitas.eu is felhívja a figyelmet, a weboldalon olvashatjátok a kizáró eseteket is – érdemes őket végig futni, hátha beleestek valamelyik kategóriába. A további kedvezményekről, feltételekről és átfogóan a témáról is itt olvashattok, ha szeretnétek megrendelni a szolgáltatást, vagy csak tovább informálódni az ügyben.