Ha a mai világ nagyobb új technológiai és elektronikai vívmányaival próbálunk lépést tartani, az is napi több óra időt is igénybe vehet. Ne érezzük tehát rosszul magunkat, ha olyasmibe botlunk, amiről nem is hallottunk még, azonban úgy látjuk, megkönnyítheti az életünket. Ha pedig ismerünk is egy új terméket, termékcsaládot, akkor sem könnyű tudni, melyik számunkra a leginkább megfelelő választás. Ilyen az autós kamera. Mivel autós kamerák között is bőven van választék, elsőre nem mindig egyértelmű, hogy melyikkel jársz jobban. Akár hallottunk már autós kamerákról, akár nem, könnyen lehet, hogy nem követtük a fejleményeket olyan közelről, hogy tudnánk, melyek a legjobb modellek ár/érték arányban.

 

Miért van szükségünk autós kamerára?

Rengeteg okból dönthetünk egy autós kamera (néha: „dashcam” vagy „dash cam” a dashboard = műszerfal és cam = kamera szavakból) mellett. Az egyik fő ok az, hogy bebiztosítsuk magunkat balesetek esetére. Még ha el is tekintünk a szokatlan esetektől, amikor valaki szánt szándékkal ráugrana az autónkra, hogy utána pénzt próbáljon kicsikarni tőlünk (szerencsére ez egyáltalán nem jellemző itthon és Európában), egy baleset során a rendőrségi helyszínelők sokszor (többször, mint gondolnánk), nem tudják egyértelműen megállapítani, ki hibázott. Egy autós kamera itt mindenképp segítségünkre van, de egyáltalán nem mindegy, milyet választunk: egy 170 fokos látószögű kamera gyakorlatilag annyit – vagy akár többet lát, mint egy vezető, míg egy alacsonyabb látószögűből kieshetnek olyan fontos részletek, mint az oldalról érkező járművek.

De gondoljunk bele, hogy egy potenciális baleset, (akár egy kis koccanás) éjszaka is történhet. Így, ha éjszaka is vezetünk, olyan kamerára van szükségünk, amelyik ilyenkor is „lát”. De még akár nappal is, hiába vennénk fel valamit a régi telefonunkkal vagy digitális gépünkkel: Full HD minőség (30 FPS, azaz képkocka per másodperc) alatt könnyen lehet, hogy nem fogjuk tudni elolvasni a rendszámtáblákat vagy segíteni a rendőrséget a másik sofőr beazonosításával. Egyes csúcsmodellek 4K minőségben is képesek videót készíteni.

Ha pedig akkor is óvni szeretnénk autókat, amikor parkolunk, fontos, hogy legyen mozgás-, vagyis ütközés érzékelő (G-szenzor) és akkumulátor is benne.

Ha a sebességmérő radarokat is ki szeretnénk szűrni, a GPS és a gyakran frissített térképek segíthetnek.

Ha azonban csak a szokatlan eseményeket és a gyönyörű tájat örökítenénk meg, a legolcsóbb készülékek is jók lehetnek.

 

Mely modellek a legnépszerűbbek?

Ha kis elvárásaink vannak, jó választás lehet ~13.000 Ft körüli modell, a cseh Lamac C3, amely az alapfunkciókat jól hozza, a középkategóriában a Lamac Drive C7 modell jó vásár 30.000 Ft-ért is, de most akciósan 24.000-ért a miénk lehet, a prémium kategóriában pedig a Lamax T10-es emelkedik ki 90.000 Ft-os áron.