Az alkoholfüggőség olyan jellegű dolog, amit hajlamos nem csak az elszenvedője, de még annak hozzátartozói is szégyellve titkolgatni mások előtt. Azt tapasztalom, hogy egyesek az olyan betegségekről (még ha súlyosak is) könnyebben beszélnek, nyílnak meg, amiről nem tehetnek.

De, az alkoholról leszokás azért nagyon nehéz, mert mindenki tényleg kínosan inkább nem csak beszél róla. Tudom, mert a családom, a keresztszüleim egyike megjárták ezt a kálváriát. Ami már olyannyira súlyos méreteket öltött, hogy a függő beteg rokonom néha még a sütőrumnak és -likőrnek sem tudott ellenállni. Azt hiszem, így is derült ki… Akkor úgy gondoltam, mikor végül csak elmesélték nekem is, hogy ezen a stádiumon segíteni már nehéz lesz, de szerencsére tévedtem. A Felépülők – Családi Felépülési Központ az alkoholról leszokás és leszoktatás magas tudományos és egyéb szintjének megütésével tudott segíteni.

Minnesota-modell: ezt használják, amely módszer Amerikából származik, és amolyan bentlakásos elvonókúraszerűséget takar. Náluk, ez egy Veszprém megyei kistelepülésen megy végbe ez, és azért merték végül bevállalni a rokonomék, mert teljes anonimitást garantáltak. A felepulok.hu oldalon olvasható beszámolók is anonimek, de igencsak meggyőzők és hitelesek. Ennek a központnak a híre amúgy nagy (nem véletlenül gyűjtik a „médiaszekcióba” a saját megjelenéseiket), de mégis garantálható, hogy ha nem akarjuk, senki nem tudja meg, hogy ott kezelték náluk az alkoholbeteg ismerőst, családtagot.

Szerintem a túláradó boldogság és felszabadultság beszélt belőlük, mikor tudatták aztán velünk, a család ezen részével is, hogy hol tartózkodik éppen az egyik keresztszülőm, mert akkor már látták: ez tényleg működik. És meg fog gyógyulni. Meg, talán azért is, mert olyan jól van kitalálva a „leszoktató” programjuk a Felépülési Központnál, hogy idővel a család is bevonható a folyamatba, hisz, gondolom én, az is tényleg sokat segíthet a legtöbb embernek. Igencsak sokat jelentene nekem is a támogatásuk, ha én próbálnék kigyógyulni, az biztos…

12 lépéses önsegítő csoportok – ilyesmiről olvashattok még a Minnesota-modell kapcsán náluk, a felepulok.hu-n, az alkoholról leszokás hátterét illetően. 0-24 órás szakemberi felügylet, tematikus csoportok és családi napok a program során… Lehet az oldalon állapotfelmérésre, egyéni, vagy családi konzultációra is jelentkezni, és Veszprémben vagy Budapesten is van erre lehetőség! Lépjetek, ha baj van, ne a szégyenérzet domináljon! Az ilyesmi rossz tanácsadó. Meggyógyulni kell, nem pedig arcvesztés nélkül megpróbálni megúszni a dolgot!…