Az akvárium kiválasztásakor sok új vásárlónak azonnal eszébe jut, hogy milyen típust vásároljon, miként szűrje a vizet, milyen dekorációkat vegyen a halak világának élénkítésére. Egy dolog, ami sok új haltulajdonosnak nem jut azonnal eszébe, az az oxigénszint, amire szükségük van a boldoguláshoz. Itt jön képbe az akvárium levegőztető. Bár ez további tehernek tűnhet a vízi barátaink gondozása során, az akvárium levegőztető egyszerűsített megoldást kínál a halak oxigénszükségletére.

Ez olyan eszköz, ami levegőt fecskendez a tartály vizébe, így oxigén jut be és felszíni keverés segítségével szén-dioxid szabadul fel. E keverés nélkül a szén-dioxid nem tud távozni a vízből és az oxigén nem juthatna be. Az akvárium levegőztetők azáltal befolyásolják a keveredést, hogy a vizet légbuborékokkal helyettesítik. Biztosítják, hogy a halak elegendő oxigént kapjanak a légzéshez, függetlenül a külső tényezőktől.

Akvárium tető többféle anyagból

Az akváriumok fedelei gyakran alulértékelt eszközök, mégis nélkülözhetetlen részét képezik a tartály beállításának. Az akvárium tető vagy fedél számos kulcsfontosságú célt szolgál. Mindenekelőtt megakadályozza, hogy a hal kiugorjon a vízből. Ezen kívül megakadályozza, hogy tárgyak az akváriumba essenek és távol tartja a többi kíváncsi házi kedvencet is a tartálytól. Az akvárium tető jelentősen csökkenti a párolgást, mivel lezárja annak tetejét. Fedő nélkül sokkal gyakrabban kell felönteni a vizet és a párolgás hozzájárul a helyiség levegőjének páratartalmához is.

Végül azt is érdemes megemlíteni, hogy az akvárium tető általában tartalmaz egy akadályt a lámpatest és a víz között, ami fontos lehet a biztonság és a tisztaság szempontjából egyaránt. Az üvegfedelek általában a legtartósabb, leghatékonyabb és legsokoldalúbb burkolatok. Jól illeszkednek a tartályhoz, hogy megakadályozzák a párolgást, könnyen tisztíthatóak és tartósabbak, mint a műanyag változatok. Az üvegtetők általában drágábbak, mint a műanyag burkolatok, de megérik a többletköltséget.